Lunchen Vecka 29 (18 till 22 Juli) är följande:
Svartböntacos med Grillad Ananassalsa, Chipotlemayo & Guacamole.
Serveras vardagar mellan 11:30 fram till 14:30 och kostar 79kr.
Citron- Limedryck eller vatten ingår.
Ingredienser:
Tacos:
- Tacobröd (innehåller gluten)
- Romansallad
- Strimlad Rödkål
- Kvisttomater
- Gurka
- Röd Lök
- Vår Egen Hemmagjorda ChipotleMayo (Från ChiMayo burgaren)
Svartbönmix:
- Svartabönor
- Majskorn
- Röd Paprika
- Kryddor (spiskummin, salt, cayennepeppar, vitlök, oregano, lök, koriander, svartpeppar)
Guacamole:
- Avokado
- Koriander
- Lime
- Svartpeppar
- Spiskummin
- Chilisås
- Salt
- Lök
Ananassalsa:
- Grillad ananas
- Grillad röd lök
- Grillad Röd Paprika
- Majskorn
- Röda Jalapeños
- Cayennepeppar
- Koriander
- Lime
- Spiskummin
- Salt
- Ingefära
Ananassalsan är en utav mina favoritsalsor, speciellt när det är varmt och solen skiner. Man får en somrig känsla och kan drömma sig bort för en liten stund.
Det har inte varit mycket sommar att skryta om i år, men vi verkar ha träffat rätt den här veckan.
Solen har tittat fram vid flera tillfällen under lunchen och förmiddagen idag och bättre ska det bli säger dem.
Ett vanligt misstag man gör med ananas är att använda konserverad ananas.
Det går att hitta färsk och mogen ananas i nästan alla matbutiker och det går att hitta billiga ananasskalare för under hundralappen hos bland annat Coolstuff, det går lika snabbt att skala en färsk ananas som det tar att öppna upp en konservburk som kräver en öppnare.
Grillat är alltid godast, och när man grillar ananas så blir den både mjukare och sötare, vilket gör den ännu mer härlig. Inte bara som en ingrediens i salsan, men även om man bara är sötsugen och vill ha en hälsosam snack. När vädret är fint som det är nu finns det heller inte många ursäkter till varför man inte ska sätta på grillen.
Grilla även jalapeñon, för att få fram ännu mera utav hettan som sätter igång både luktsinnet och smaklökarna. Precis som ananasen blir även den röda paprikan och röd löken sötare och mjukare och smakerna framhävs mycket mer vid grillning.
Hacka ananasen, den röda paprikan, röd löken och jalapeñon, blanda i en skål tillsammans med majskornen och krydda efter smak.
Använd alltid Ekologisk Koriander i kruka, det är alltid främst koriandern som avgör om salsan är fiasko eller en succé under fredagsmyset.
Använd alltid ekologiska kryddor till tacon och salsan, det gör vi här på The Vegan Bar
Grillad Ananassalsa
- 1 st ananas (färsk)
- 1 st röd lök
- 1 st röd paprika
- 1/2 konserv majs (gärna ekologisk)
Kryddning
- 1-2 st jalapenos (gröna eller röda, helst färska)
- 1/2 dl koriander (färsk och ekologisk)
- 1 st färskpressad lime
- 1/2 tsk spiskummin
- 1/2 tsk salt
- 1 krm ingefära (gärna färsk)
- Skala och skiva ananasen, rödlöken och den röda paprikan.
Skiva Jalapeñon.
Grilla dem alla, var för sig. - Hacka dem och pressa ut lite utav vattnet från ananasen och lägg allt i en skål.
- Lägg i majsen i skålen tillsammans med de övriga ingredienserna.
- Pressa i limen och hacka koriandern och smaka av med kryddorna.
- Blanda ordentligt i ett par minuter och på med lock eller plastfolie och låt den vila i kylen i minst 30 till 45 minuter, gärna upp till fyra timmar.