Mat och dryck med hänsyn till djur & miljö

what makes us special

För oss på Vegan Bar förutom veganism och djurrätt även miljöarbete och hänsyn till klimatet en förutsättning och vi ser det som nyckeln till framgång.

Vi vill att alla ska kunna äta god, vegansk mat med hänsyn till miljön och klimatet. Mat som producerats på ett schysst sätt med omsorg om djuren och miljön och utnyttja naturens resurser på ett sätt så vi kan lämna över den till kommande generationer.

Det gör vi genom att bland annat endast samarbeta med leverantörer som jobbar med hållbarhet och investera en del av vår vinst i miljö och hållbarhetsarbete. 

Miljöarbete

Trädplantering

Vi planterar träd i Afrika och Latin Amerika vilket bidrar till att klimatkompensera en del av vårt koldioxidavtryck men som även renar luften, förhindrar korrosion, ger bördig jord och fixerar kväve.

Alla matrester som blir över när våra kunder har käkat färdig och all spill från vårat kök inklusive oätliga rester som skal osv blir till biogas som sedan används för att laga er mat.

Plast är ett av de sakerna som negativt påverkan miljön mest. Eftersom plast tillverkas utav olja kan det ta flera generationer för plast att brytas ner i naturen

Det finns överallt, på land och i hav, och just plast i haven är ett av de största marina miljöproblemen som finns idag. Förutom att havet håller på att förvandlas till en stor plastsoptipp så trasslar djur in sig själva och dör bland plasten.

En annan konsekvens är att de ofta tror att plasten är mat som går att äta. Vilket leder till antingen förgiftning eller att djuren långsamt svälter ihjäl och lider och detta gäller speciellt fiskar, vilket även leder till att rubba ekosystemet.

Därför jobbar vi aktivt med att minska plast i vår omgivning.

Bland annat har vi bytt ut plastpåsar mot papperspåsar eller tygpåsar, besticken är antingen utav metall eller trä och vi har bytt ut köksredskap i plast mot träredskap.

Vi samarbetar endast med företag som aktivt jobbar med hållbarhet och tar sitt ansvar.

En av våra samarbetspartners är Martin och Servera som aktivt jobbar bland annat med att minska matsvinnet, säljer endast varor som har producerats med omsorg om natur och miljö och aktivt följer upp deras leverantörer.

Att minska energiförbrukningen, klimatpåverkan och att jobba för en fossilfri framtid är också något som är viktigt för oss.

Sojafärsen produceras i fabriker som använder 100% förnyelsebar el och Axfood jobbar aktivt med att på fossilfria transporter.

 

Vinäger, bikarbonat och citronsyra är det vi använder till majoriteten av rengöringen.

Hållbarhet

Certifierad Sojabönor

Vårt sojaprotein utvinns från sojabönor endast odlade på det norra halvklotet, det vill säga att ingen
regnskog har huggits ner för att göra plats åt sojabönodlingar.

Den är även miljöcertifierad och är GMO-fri.

Produktionen av palmolja är precis som sojabönor omdiskuterat.
Samtidigt som regnskog avverkas och djurarter utrotas för att ge plats åt palmoljeodlingar så beräknas cirka 4.5 miljoner människor få sin försörjning i Sydostasien genom palmoljeodlingar.

Vi har dock valt att endast använda oss utav produkter och livsmedel som är fria från palmolja.

Vi har fått rapporter om att på grund av den ökade populariteten utav quinoa i Europa och Nordamerika så går många barn i Latinamerika miste om en billig proteinkälla.Därför har vi kraftigt minskat användandet utav quinoa genom att bland annat ta bort den från våra sojaburgare.

Vi sorterar vårt avfall och det skickas till återvinning.

Visste du att cirka 19 kilo ätbar mat slängs i soporna per person, per år i Sverige enligt uppgifter från Livsmedelsverket. Därför har vi en handlingsplan för att minska matsvinnet och vi har lyckats så väl att vårt matsvinn är mindre än den genomsnittliga personen i Sverige efter 4 år utav hårt jobb.